HISTÒRIA DEL PROTESTANTISME ALS PAÏSOS CATALANS

La commemoració internacional dels cinc-cents anys de l’inici de la Reforma protestant, per Martí Luter a Wittemberg (Alemanya) el 1517, és el moment adequat perquè la cultura catalana disposi d’una obra com aquesta: Història del protestantisme als Països Catalans. La Reforma fou el primer moviment de masses antijeràrquic de tot Europa i comportà un canvi històric a tot el món occidental, no sols religiós, sinó també polític, econòmic, cultural i lingüístic. Si bé no arrelà aquí al començament, per motius que s’expliquen en aquesta obra, avui hi constitueix la segona confessió religiosa, amb prop d’un miler de centres de culte, socials, educatius i de lleure i més d’un centenar de publicacions des del 1869 fins ara. L’obra és capdavantera en aquest camp, tant pel tema estudiat com per l’àmbit territorial objecte de la recerca. És tota una novetat l’aproximació a les diverses denominacions protestants històriques (luterans, presbiterians, metodistes, baptistes, assemblees de germans i esglésies independents) a les Balears, Catalunya Nord, el País Valencià i el Principat, prenent per unitat d’anàlisi els Països Catalans. S’hi estudien les formes de penetració de la Reforma protestant del segle XVI ençà, els noms més destacats del protestantisme autòcton, els missioners estrangers i el paper de les societats bíbliques, l’acció educativa, cultural i social del protestantisme i les relacions amb el republicanisme, la maçoneria i el cos consular. Una mirada a l’índex permet veure l’abast de l’obra, que ofereix una panoràmica detallada de l’evolució del cristianisme de la Reforma a les nostres terres, des del 1517 fins a final del segle XX, amb un esment especial de dos referents destacadíssims: la figura de Pere Galès (1537)-1595), protestant català de prestigi entre la intel·lectualitat del sud d’Europa de l’època, i l’edició de Lo Nou Testament (1832), primera versió catalana d’aquest text bíblic, feta pels protestants a Londres, un any abans de l’inici formal de la Renaixença literària catalana amb Aribau i l’ ’Oda a la pàtria’. El llibre inscriu la història del protestantisme com a integrant de la pròpia història nacional, emmarcant-la sempre en el context internacional, i contribueix així a posar fi a la pràctica absència de treballs històrics sobre aquesta temàtica específica.

(de la contraportada del llibre HISTÒRIA DEL PROTESTANTISME ALS PAÏSOS CATALANS. Josep Lluís Carod-Rovira)

Us recordem:
Presentació del llibre, dijous 6 d’octubre a les 19:00 h.
L’acte tindrà lloc al Palau Baró de Quadras, seu de l’Institut Ramon Llull, Av Diagonal, 373, a Barcelona.

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats