CATALÁ PROMOURÀ QUE MUSULMANS I EVANGÈLICS ES FINANCIN TAMBÉ AMB L’IRPF

El Confidencial. Ignacio Cembrero. Madrid 2017.01.18

Sense presses, però sense pausa el ministre de Justícia, Rafael Catalá, es disposa a satisfer una vella reivindicació de les confessions religioses minoritàries a Espanya, començant per musulmans i evangèlics: finançar-se a través de la declaració de la renda dels seus fidels com ho fa l’Església catòlica. “Hi ha voluntat de, sense urgències i de forma consensuada amb totes les parts afectades, anar estudiant les possibles modalitats d’implantació d’aquest benefici”, va assenyalar el titular de Justícia en conversa amb El Confidencial. “Hi ha voluntat de seguir avançant i de plantejar aquesta possibilitat davant les instàncies competents“, ha afegit.

El benefici a què es refereix Catalá és que, en fer la declaració de la renda, els fidels pertanyents a les set confessions minoritàries a Espanya, però amb notori arrelament, han de disposar també, com els catòlics, d’una casella que podran marcar per lliurar el 0,7% dels seus impostos als seus representants religiosos.

Dues sentències negatives
Cansada de les promeses formulades per anteriors governs de diferents signes polítics, la Federació d’Entitats Religioses Evangèliques d’Espanya (FEREDE) ha recorregut als tribunals per intentar posar fi al que considera una vulneració de la igualtat davant la llei, de la llibertat religiosa i de la aconfessionalitat de l’Estat. “En definitiva, una discriminació”, amb relació a la religió majoritària, “no per a la nostra confessió sinó per als seus fidels”, privats d’un dret del qual gaudeixen els catòlics, assegura al telèfon Mariano Blázquez, secretari executiu de FEREDE.

Els evangèlics van començar per cursar una petició a Hisenda, al gener de 2015, i quan aquest ministeri la va rebutjar mitjançant una resolució van acudir a l’Audiència Nacional, la sentència va ratificar la decisió de la direcció general de tributs. L’Audiència al·lega, en substància, que Hisenda no té competències per introduir aquesta modificació.
El Tribunal Suprem va donar suport també, a principis de gener, a la negativa d’Hisenda. Va recordar a FEREDE, sense entrar en el fons de la qüestió, que l’Església catòlica compta amb aquesta via de finançament perquè així ho recull el seu acord amb l’Estat espanyol, de gener de 1979, mentre que els subscrits per les tres principals religions minoritàries al 1992 no ho preveuen. “És una sentència humiliant que revela un concepte de la llibertat religiosa tardofranquista”, es lamenta Mariano Blázquez.

FEREDE ha recorregut el veredicte del Suprem al Tribunal Constitucional, i si ho torna a perdre té la intenció d’acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg. “És probable que en una d’aquestes dues instàncies l’acabin guanyant, perquè aquests sí haurien d’entrar en el fons de la qüestió i constataran una discriminació” dels ciutadans en funció de la seva religió, vaticinen fonts jurídiques coneixedores del cas.

Isabel Romero, presidenta de Junta Islàmica, una comunitat musulmana amb seu a Còrdova, no té cap dubte que el risc que una sentència obligui a modificar la tributació “està incitant a Justícia a moure fitxa i no el sobtat desig d’aprofundir en la llibertat religiosa “.

Promeses incomplertes del PSOE i del PP
Mariano Blázquez es mostra, per la seva banda, escèptic davant l’aparent bona voluntat dels poders públics. “Des de Margarita Mariscal de Gante [ministra de Justícia del Govern d'Aznar] fins a Mariano Fernández Bermejo [ministre de Justícia del Govern de Rodríguez Zapatero] tots van deixar caure que, d’una manera o altra, resoldrien el problema, però no ho van fer”, es lamenta el secretari d’FEREDE. “Els representants de Zapatero fins i tot ens van enganyar”, recorda amb amargor.

http://www.elconfidencial.com/espana/2017-01-18/irpf-catala-religion-musulmanes-evangelicos-cristianos_1317855/

 

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats