LES ESCOLES EVANGÈLIQUES I EL FRANQUISME

El passat 8 de juliol el Departament d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya  amb el Memorial Democràtic van organitzar una Jornada dedicada a “Les escoles Evangèliques durant la II República i el franquisme”.
La jornada va tenir lloc a Barcelona, a la seu del Memorial Democràtic al barri del Raval. Hi van participar el director d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic, l’historiador Federico Vázquez Osuna, el director de l’escola adventista Col·legi Urgell de Barcelona, Antonio Polo, i el pastor evangèlic de Terrassa David Muniesa.

Amb una excel·lent assistència del món pedagògic i evangèlic, Federico Vázquez va fer un repàs històric de les primeres Escoles Evangèliques de les quals tenim constància, i l’èmfasi de les Esglésies Protestants en l’ensenyament a la població.

Espanya, 1868. Acaba de triomfar la revolució liberal i Isabel II ha d’exiliar-se. És en aquest context on, per primera vegada, arrelen a Catalunya i a la resta de l’Estat diferents missions evangèliques. Metodistes, Presbiterians i Reformats, Assemblees de German, Baptistes. Aquestes primeres missions tenen un element característic: inclouen l’obertura d’un temple protestant i d’una escola, dirigida a nens, nenes i adults, per combatre l’elevadíssim analfabetisme de l’època, superior al 60%.

La primera església protestant a Barcelona va obrir el 1869 al carrer Riereta, i poc després comencen a obrir altres esglésies i escoles als barris del Raval, Poblenou, El Clot, Born, Barceloneta, Gràcia. També s’estenen a altres punts de la geografia catalana: L’Hospitalet, Vilafranca del Penedès, Rubí, Monistrol de Montserrat, Terrassa, Sabadell, Reus, Llançà, Sant Vicenç de Castellet, Vilabertran i Caldes de Montbui.

David Muniesa, que durant la postguerra va viure a L’Estartit (Girona) i que procedia d’una família de llarga tradició protestant, va explicar la seva experiència amb l’escola just en el moment d’iniciar-se la guerra civil.

“És un tema poc estudiat i el país està en deute amb el poble evangèlic, qui va sofrir de manera dramàtica el franquisme”. Enric Vendrell

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats