ROSA PARK

O P I N I Ó  |  Ventijol suau  |  per Guillem Correa, pastor a Barcelona i secretari general del CEC  | 

Aquests dies es compleix l’aniversari de la mort de Rosa Park. O més concretament de Rosa Louise McCauley, que és el seu nom de soltera. Va morir el 24 d’octubre de l’any 2005.
Qui és Rosa Park?
Rosa Park es va fer famosa al món perquè el dia 1 de desembre de l’any 1955 es va negar a seure en els seients destinats als negres, en l’autobús que la portava a la feina, i ho va fer en un que legalment estava reservat pels blancs.
La legalitat vigent en aquells moments als EE UU emparava la posició del conductor de l’autobús que la volia obligar a seure on li pertocava. Ella va decidir que la justícia social estava per sobre de la legalitat. Va seure en els seients dels blancs. I la seva voluntat de voler equipar els drets de negres i blancs, a seure en el mateix seient, la va portar a ser condemnada pels tribunals, que no pas per la justícia, i a pagar les conseqüències de la seva gosadia.
El gest hagués passat inadvertit si una part de l’Església Protestant dels Estats Units hagués continuat mirant cap a un altre costat amagant-se en la legalitat vigent.
Aquest cop va ser diferent.
El pastor Martin Luther King es va posar al front del clam popular a favor de la justícia i en contra de la legalitat vigent per reclamar la igualtat entre negres i blancs. Va promoure un boicot als autobusos de la ciutat de Montgomery que va ser seguit massivament. No van aturar el boicot fins aconseguir que comencessin a ser reconeguts els seus drets.
En aquells dies pràcticament ningú sabia ni qui era Rosa Park ni qui era el pastor Martín Luther King. Segurament avui en dia també hi ha poca gent que sàpiga qui són. El més important és el canvi social que s’ha produït entre aquells dies i els nostres dies. El més important és el canvi social que va començar quan una dona es va negar a complir amb la legalitat vigent, una legalitat que era injusta i que discriminava.
El canvi endegat el simbolitza el fet que pocs anys després de morir Rosa Park va ser elegit Barak Obama (5.11.2008) com a president dels Estats Units.
Ella no va poder veure com el seu somni de justícia s’havia fet realitat però el que ella va sembrar va acabar germinant.
La crisi social que vivim avui en dia demanda una nova Rosa Park.
I l’Església que compartim demanda també un nou pastor que encarni els valors i la lluita de Martin Luther King.

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats