Vitalitat del protestantisme francès

O P I N I Ó  |  Ventijol suau  |  per Guillem Correa, pastor a Barcelona i secretari general del CEC  |

La revista parisina “Le Point Références” acaba de publicar un número monogràfic (maig-juny 2014) sobre “Protestantismes”. En el seu editorial justifica aquesta decisió amb aquesta pregunta: “El protestantisme és avui en dia, juntament amb l’Islam, la religió que aplega més convertits a França. Per què?”.
Per contestar la seva pregunta obre dues portes.
Per una banda, dóna una mirada a la història de la teologia protestant. Per fer-ho, entre altres encerts, el que fa és presentar tot un seguit de textos fonamentals del protestantisme sàviament comentats per teòlegs i historiadors.
Per altra banda, elabora la seva pròpia explicació que no ha d’estar, perquè sigui pròpia, desencertada.
La tesi editorial que tracta de demostrar és que l’actual creixement de l’Església Protestant, fins i tot a França, és degut a la llibertat de pensament que la defineix.
Argumenta a favor d’aquesta tesi dient que el protestantisme és capaç de qüestionar-se a si mateix -un i un altre cop-, malgrat que això comporti divisions orgàniques fins gairebé l’infinit, per repensar millor el seu missatge, la seva vivència comunitària i la seva acció.
Segons François Clavairoly, l’actual president de la Federació Protestant de França, prop del 3% de la població se sent pròxima a la fe protestant la qual cosa significa que al voltant de dos milions de francesos es pensen a ells mateixos com a protestants.
La conclusió a què arriba el portaveu dels protestants francesos és que “sent ultraminoritaris estan vigorosament presents a la societat francesa”.
La publicació d’aquest número ens ajuda a conèixer bo i millor el que està passant just a costat nostre i ho fa a la manera francesa. És a dir: des de la seva centralitat. Tot i això aquest accent no desmereix, en absolut, el seu contingut que resulta altament enriquidor per a tothom que vulgui estar atent al futur que ens espera també entre nosaltres.

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats