Mariano Blázquez a Néixer de Nou

O P I N I Ó  |  Ventijol suau  |  per Guillem Correa, pastor a Barcelona i secretari general del CEC  |

El programa protestant de TV3, Televisió de Catalunya, Néixer de Nou ha tingut l’honor de tenir com a convidat el Secretari General de la Federació d’Esglésies Protestants d’Espanya (FEREDE), el senyor Mariano Blázquez.
L’entrevista ha estat una oportunitat per fer un repàs de la història d’aquesta federació, fins i tot des d’abans del seu naixement, fins el dia d’avui.
No s’han obviat temes candents i difícils tal i com pot ser el paper del Consell Assessor en matèria religiosa o la relació de l’anterior cap d’estat, el rei Joan Carles I, amb la comunitat protestant.
Les seves declaracions podrien donar peu a un bon grapat de titulars de premsa i resultaria difícil escollir-ne un com a titular de portada. D’entre tots el que segurament sobresurt amb vida pròpia és el que fa referència al grau de salut de la pràctica de la Llibertat Religiosa.
Comparant la situació dels inicis de la democràcia amb la situació actual diu: “Segurament hi havia un grau més alt de tolerància religiosa en aquells moments que actualment”.
Si un bon observador de la realitat, com ho és el Secretari General de la federació protestant, diu en televisió el que acabem de llegir ens hem de preocupar, i molt.
El que molts sospitàvem i el que uns pocs ens havíem atrevit a dir en veu alta o a publicar ara resulta que no  només és veritat, sinó que és una amenaçant veritat.
Entre tots i totes estem construint una societat cada cop més intolerant vers el diferent i el més alarmant de tot és que quan una part de la minoria discriminada deixar de ser-ho, encara que sigui una mica, es torna igualment intolerant amb els que segueixen sent discriminats.
Quina és la qualitat democràtica de la nostra democràcia?
Una democràcia     que permet que la minoria religiosa amb arrelament històric com ho és la protestant, amb presència institucional continuada des de l’any 1868, se segueixi sentint discriminada és una democràcia malaltissa. És una democràcia que no es respecta a ella mateixa.
El dèficit de la nostra democràcia no només és jurídic, sinó que aquelles lleis que han estat creades per evitar la desigualtat entre ciutadans no s’apliquen.
La tolerància de què parla i que reclama el senyor Mariano Blázquez és la de la neutralitat inclusiva. Neutralitat que vol dir no decantar-se per una confessió en detriment de les altres. Inclusiva que vol dir obrir espais perquè puguem formar part del conjunt de la societat. I no pas com fins ara que s’ha entès com continuar deixant-nos al marge de la societat. Com si no existíssim.

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats