La religió evangèlica a l’escola

O P I N I Ó  |  Ventijol suau  |  per Guillem  Correa, pastor a Barcelona i secretari general del CEC  |

L’Escola és l’espai comú on els més petits de cada casa es formen per forjar-se un bon futur. És, doncs, l’escola un espai on s’han de transmetre coneixements però on també s’han de transmetre valors. D’entre els valors que s’han de transmetre a l’Escola en vull destacar un: el respecte a la pluralitat religiosa.
Alumnes i mestres han de poder conviure amb creients d’altres religions com a part de la seva normalitat quotidiana. Malgrat els prop de 40 anys de democràcia els rastres de prop de 40 anys de nacionalcatolicisme segueixen vius.

I dic que segueixen vius perquè, per una banda, hi ha qui vol mantenir el monopoli de l’ensenyament de la religió catòlica a l’escola i per l’altra banda hi ha els qui, per diverses raons, reaccionen en sentit totalment contrari: Volen excloure la religió catòlica de l’escola i, per extensió, la resta de religions.
Com podríem ajudar a uns i altres a entendre que ambdues posicions estan superades no només per la història, sinó per la realitat sociològica del país?

Com podríem ajudar perquè fos normal a l’escola el que és normal als carrers dels nostres barris i ciutats?
A l’Estat Espanyol hi ha 3.446 Temples Evangèlics, 1.274 Oratoris Musulmans, 718 Salons del Regne i 176 Temples Ortodoxes -entre altres-, fins arribar als 6.055 Centres de Culte.

Per la seva part, l’Església Catòlica compta amb 22.217 parròquies la qual cosa vol dir que del sumatori total el 21% dels actuals Centres de Culte pertany a les confessions minoritàries.
Deixant clar que d’aquestes xifres no es pot desprendre que el 21% de la població practica alguna de les religions minoritàries, sí que es pot deduir que el pluralisme religiós s’ha instal·lat entre nosaltres amb voluntat de quedar-se.

És aquesta constatació que ha de portar a alumnes, mestres, mares i pares a defensar una escola plurireligiosa on no s’exclogui el dret a l’espiritualitat.
Però perquè aquesta nova realitat es vagi ampliant ens cal es posar fill a l’agulla. Per començar: que els pares evangèlics, amb fills i filles en edat escolar, exerceixin el seu dret d’apuntar-los a l’ensenyament de la religió evangèlica.

Estem a les portes de la nova matriculació i quants més pares i mares ho facin més contribuirem a la pluralitat religiosa a les nostres escoles i instituts.
Pot ser un primer pas que, si ens esforcem, dintre d’uns anys donarà un bon resultat.

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats