Un 70% de la població “considera important el fet religiós”

O P I N I Ó  |  Ventijol suau  |  per Guillem Correa, pastor a Barcelona i secretari general del CEC  |

Segons dades fetes públiques per la Generalitat de Catalunya un 70% de la població considera important el fet religiós. La notícia és important i mereix destacar-se. És important per la notícia en si: tal i com molts venim dient des de fa molts anys la religió segueix formant part del rovell de l’ou de la nostra vida i, és important, pel bon ús que la Direcció General d’Afers Religiosos fa d’aquesta dada.
Durant massa anys s’ha volgut segrestrar el fet religiós al racó de la privacitat. S’ha volgut demostrar que la religió formava part de l’antiguitat i que la modernitat demanava qualsevol altra cosa que no fos la religió.

Malgrat les victòries parcials, especialment a Europa, que ha obtingut la voluntat manifesta -com mai abans en el decurs del segle XX- de fer desaparèixer la religió, no s’ha aconseguit l’objectiu.
Fins i tot podem dir que, en alguns indrets, la religió està més viva que mai.

Per aquesta raó els profetes del desastre religiós ens volen fer creure que el que avui vivim a la nostra societat és el que es viu a la resta del món.
O dit d’una altra manera: l’aparent desinterès pel fet religiós que es viu entre nosaltres és igual per tot arreu.

Però, la veritat sigui dita, és que ni tan sols és veritat aquí: entre nosaltres.
Perquè resulta que també entre nosaltres l’interès és, de totes totes, ben viu.

Altra qüestió és si les confessions religioses sabem fer arribar el nostre missatge a la gent d’avui en dia o si ho fem tal i com caldria esperar.
Admetent que el nivell de resposta obtingut per les diferents confessions és significativament desigual, cal apuntar que aquest és un punt en què no tota la culpa recau en la banda de les confessions.

La manca d’interès mediàtic per la diversitat i pluralitat religiosa, la manca d’interès entre la intel·ligència del país per participar en el debat teològic entre cultura i fe o la manca d’acceptació per part de determinades administracions d’aquesta pluralitat no ajuda gens.
La bona notícia és que el fet religiós segueix sent d’interès per al gran públic.

El repte és com administrem aquesta notícia.

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats