Creixement econòmic i dignitat humana

O P I N I Ó  |  Ventijol suau  |  Per Guillem Correa, pastor a Barcelona i Secretari General del CEC  |

Estic convençut que ja s’ha assabentat de la notícia: l’economia ha crescut en el darrer trimestre un 0,1 %. El que també hem après la majoria de nosaltres, malgrat que uns pocs ja insistíem en la mateixa idea fa molts anys, és que creixement econòmic significa molt poc per a les persones menys afavorides de la nostra societat. La prova la tenim en les estadístiques sobre pobresa que en els anys de bonança econòmica si es van moure va ser per empitjorar.

Hi ha una dada igualment dolenta: El que ha aportat aquesta crisi és que, a més a més, creixement econòmic no signifiqui gairebé res per a les classes mitjanes i treballadores del país. Ens hem vist igualment afectades i hem vist com els nostres fills i filles han hagut de tornar a casa o emigrar perquè, malgrat la seva gran preparació acadèmica, aquí no es podien guanyar la vida.

Aquestes dades ens porten a una primera conclusió des de la fe: Des de la perspectiva cristiana si el creixement econòmic no va orientat a millorar la dignitat humana és un creixement mal orientat. És un creixement insuficient. I és insuficient perquè el que és important no és el percentatge de creixement sinó el seu impacte sobre la dignitat humana.

O dit d’una manera: el que cal valorar no és creixement o decreixement sinó el seu impacte en els nivells de vida de la gent.

El que és important no és que una minoria d’un país visqui millor o pugui guanyar més del que sigui capaç de gastar en vida, sinó que la majoria de la gent visqui millor i que no hi hagi gent que visqui en el llindar de la pobresa.

La riquesa d’un país no s’ha de mesurar pel seu creixement econòmic, sinó per la seva capacitat d’eliminar el nombre de persones que viuen per sota o en el límit del llindar de la pobresa.     

Que econòmicament creixem un 0, 1%, un 1% o un 3% és una dada important en si mateixa però socialment irrellevant si a aquesta dada no s’hi pot afegir el número de persones que han deixat de ser pobres.

Quan es faci així aleshores ho celebrarem perquè voldrà dir que l’economia està al servei de les persones i no pas a l’inrevés.

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats