Des de Jesús la víctima es la protagonista

O P I N I Ó  |  Ventijol suau  |  per Guillem Correa, pastor a Barcelona i secretari general del CEC |

La història l’escriuen els vencedors. I els vencedors tracten els vençuts com a derrotats. El que es valora en el relat dels vencedors és el seu poder davant la desfeta dels derrotats.
Però en un moment de la història de la humanitat neix Jesús. Uns anys més tard, aquest mateix Jesús és detingut, jutjat, condemnat i assassinat en una creu. Aquest fet canvia no només el relat de la història, sinó la història fins i tot d’aquells que no es reconeixen a ells mateixos com a cristians.

El relat de Jesús no és el relat dels vencedors. És el relat dels vençuts. És el relat d’una comunitat de fe on amos i esclaus formaven part d’una mateixa Església. És el relat on les dones ocupaven un lideratge a l’Església que la societat de l’època els negava. És el relat dels homes i les dones que van respondre a les persecucions com a màrtirs en lloc de fer-ho com a terroristes.
Jesús, la víctima del poder repressor de Roma, es transforma en el protagonista de la història. Ell ens mostra el camí transformador d’estimar abans la víctima que el botxí. La víctima deixa de ser el derrotat per ocupar la centralitat del relat.

Déu, en Jesús, no s’imposa ni tampoc imposa els seus principis, sinó que sembra la seva llavor tot esperant que en el seu temps doni el seu fruit.
Jesús no s’imposa, Jesús cerca persuadir.

Però no sempre ens deixem persuadir.
És cert que degut a la duresa dels nostres cors, tal i com va dir Jesús mateix, la seva llavor pot portar temps, i fins i tot segles, a donar el seu fruit.
També és cert que massa cops l’Església s’ha interpretat a ella mateixa des del legalisme de l’Antic Testament en lloc d’interpretar-se des de la Gràcia del Nou Testament, contribuint a la foscor en lloc de ser el reflex de la llum de Déu.

Però fins i tot el pecat de l’Església no ha pogut aturar la llavor transformadora plantada per Jesús en favor dels drets de les víctimes de la nostra societat.

Fins i tot en aquelles societats que han deixat de ser cristianes la llavor plantada per Jesús dura, perdura i s’amplia. Només cal contrastar aquesta realitat amb la situació d’aquelles societats més allunyades de la fe cristiana.

Ens hem de conformar amb el que hem aconseguit?

Malauradament, la llavor plantada per Jesús segueix demandant que cada dia ens ocupem d’ella perquè cada dia s’ha d’enfrontar a noves amenaces i també a drets encara no aconseguits.

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats