FEREDE celebra els 20 anys de la signatura dels Acords amb l’Estat espanyol

| El proper 10 de novembre es compliran exactament 20 anys de la signatura dels Acords de Cooperació entre l’Estat espanyol i la Federació d’Entitats Religioses Evangèliques d’Espanya (FEREDE). Amb aquest motiu, el 16 de novembre se celebrarà un acte commemoratiu que tindrà lloc a les 18:00 h, al Saló d’Actes de la Facultat de Dret de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), c / Bisbe Trejo número 2 (28040) Madrid.

Aquest acte, organitzat per FEREDE, i en el qual es preveu la presència de diferents autoritats civils i religioses, està obert al públic en general i a la premsa, sense altra limitació que l’aforament de la sala. Per aquest motiu, des de FEREDE es prega que es confirmi assistència mitjançant correu electrònic (info@ferede.org.es), o telèfon (91 381 04 02).

La celebració d’aquest acte coincideix amb la presentació del curs “Protestantisme i  la seva Gestió Pública”, curs d’Expert Professional impartit per la Fundació UNED en col·laboració amb FEREDE.

PROGRAMA DE L’ACTE
El programa per a aquest acte, al qual -com s’ha dit- està prevista l’assistència d’algunes autoritats especialment vinculades als Acords, serà presentat pel Sr. Mariano Blázquez, Secretari Executiu de FEREDE, amb el contingut:
1. Benvinguda i obertura del curs
2. Paraules del President de FEREDE
3. Projecció “20 anys d’Acords de Cooperació”
4. Salutacions institucionals
5. Conferència “Acords de Cooperació i Confessions minoritàries, 20 anys després”
6. Presentació del curs “Protestantisme i la seva gestió pública”
7. Agraïments i comiat

HISTÒRIA DELS ACORDS
El 1982 per primera vegada es planteja, a la Comissió Assessora de Llibertat Religiosa del Ministeri de Justícia, la possibilitat de signar acords de cooperació amb les confessions Jueva, Musulmana i Protestant.

El procés de negociació d’aquests acords va durar 10 llargs anys. Paral·lelament a les converses dels assumptes propis dels convenis, es va treballar per obtenir la declaració de notori arrelament a què fa referència la Llei orgànica de llibertat religiosa, com a requisit per a la signatura dels Acords de Cooperació.

L’Administració va exigir també a les confessions minoritàries la creació d’un instrument jurídic que pogués actuar en nom de les diferents entitats que pertanyen a la mateixa confessió i subscriure el corresponent Acord de Cooperació. En el cas del protestantisme, es constitueix a aquest efecte, al novembre de 1986, la FEREDE (Federació d’Entitats Religioses Evangèliques d’Espanya).

El 1990 es clausura el procés negociador, però, les tres confessions minoritàries encara han d’esperar 2 anys més per poder veure els acords convertits en Llei. Mitjançant les lleis 24/1992, 25/1992 i 26/1992 de 10 de novembre es van aprovar els Acords de Cooperació de l’Estat Espanyol amb els Evangèlics, Jueus i Musulmans, integrats en les seves corresponents federacions.

Lamentablement, malgrat la magnífica regulació de la llibertat religiosa a casa nostra, la inèrcia de la història i diversos elements culturals, polítics i religiosos, han limitat o alentit el seu desenvolupament i aplicació efectiva al llarg dels anys:

“En realitat, de vegades, es té la impressió que l’Administració l’únic que ha pretès ha estat signar uns acords que servissin per donar una mena de satisfacció moral, amb més efectes psicològics que jurídics, a unes Confessions que havien estat clarament discriminades en el passat “- (Joaquín Mantecón al 1995. De 1996 a 2000 va ser subdirector gral. d’Afers Religiosos).

Tot i això, 20 anys suposen un bon termini de temps per fer un balanç just i com cal dels avenços i fites que aquests històrics Acords hagin suposat per al Protestantisme i per a la normalització religiosa al nostre país, alhora que un punt d’inflexió per a un nou impuls en el seu desenvolupament i aplicació efectius.

Font: FEREDE / Redacció: Actualitat Evangèlica

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats