Observatori del Pluralisme Religiós a Espanya

Ara fa 31 anys que va ser aprovada al nostre país la Llei de Llibertat Religiosa. El desplegament d’aquesta llei va suposar avenços importants, tot i que encara queda camí per recórrer en diversos àmbits, com pot ser el de la neutralitat religiosa. Al 1992 es van signar els Acords de Cooperació amb les confessions de notori arrelament en aquell moment –evangèlics, musulmans i jueus-, que van significar un pas endavant, malgrat que també queden encara drets per desenvolupar.  La creació en el seu moment de la  Dirección de Asuntos Religiosos, que depèn del Ministeri de Justícia, a nivell estatal, i de la Direcció d’Afers Religiosos, que depèn de Vicepresidència de la Generalitat, posa de manifest l’interès de les administracions públiques per gestionar la diversitat i la pluralitat religiosa al nostre país.

En aquesta mateixa línia s’inscriu la creació de l’Observatori del Pluralisme Religiós (OPR) que va ser presentat a Madrid el passat dia 5 de juliol  pel Ministre de Justícia, Francisco Caamaño,  i que va comptar amb les intervencions de la secretaria general de la Federación Española de Municipios y Provincias, Isaura Leal, i del director de la Fundación Pluralismo y Convivencia, José Manuel  López, en un acte en presència de nombrosos representants  de les confessions religioses, polítics i mitjans de comunicació.

L’OPR  recull en un sol portal (www.observatorioreligion.es) la legislació i normatives aplicables en matèria religiosa i ha estat, en paraules del Ministre, “ un treball llarg, amb molts actors –Universitat, Municipis, Comunitats Autònomes, confessions religioses-, de recerca de consens i que, sobre tot, el que vol és donar informació als ciutadans espanyols perquè la gestió de la diversitat religiosa no es converteixi , com passa a vegades per manca d’informació, en un problema allà on no n’hi  hauria de haver”.

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats