El Cercle Africà

< Guillem Correa >

El Cercle Africà acaba de convocar una consulta sobre lideratge religiós i immigració, com a part del projecte que està desenvolupant a diversos països europeus i amb un ampli suport institucional i internacional.

L’objectiu del fòrum és debatre quin és i quin ha de ser el paper social del líder religiós immigrant. La iniciativa, a més de resultar interessant, resulta absolutament necessària. Tant per la dimensió que cada dia tenen les minories religioses d’aquest país com per la seva àmplia implantació en l’àmbit de la immigració.

El perill d’aquest tipus d’iniciatives és que es vulgui, des de la societat civil, establir quin ha de ser el perfil o la formació del líder religiós però, si s’aconsegueix superar aquest obstacle, s’obre una porta plena de possibilitats.

És evident que, en una societat on les Comunitats Religioses tenen cada dia una més àmplia presència, els seus líders també tenen una dimensió social que cal conèixer, reconèixer, estudiar i canalitzar.

També és evident que molts d’aquests líders religiosos sorgits de les esglésies filles de la immigració encara no disposen del coneixement necessari per interpretar el context en què viuen.

Una de les preguntes que cal formular-se és si les administracions locals estan obertes a adonar-se que la pluralitat religiosa és una realitat amb la que cal entrar en diàleg. Aquest tipus de trobades pot fomentar aquesta obertura.

Aquestes, i moltes més, han estat les preguntes que s’han formulat en aquesta trobada on, a més d’escoltar els ponents, s’han escoltat les veus tant dels representants de l’administració com dels líders religiosos. Ambdós han tractat d’establir uns criteris comuns sobre quines han de ser les bases per treballar plegats d’una manera estable.

Resulta obvi que d’una primera trobada només cal esperar l’impuls necessari per a una segona convocatòria que permeti ampliar el cercle de les persones que s’apuntin a difondre aquesta iniciativa.

La virtut d’aquesta iniciativa és deixar constància que el diàleg entre les administracions i els líders de les minories religioses ja és una realitat entre nosaltres i que el millor que podem fer és dissenyar com volem que sigui aquest diàleg en lloc de deixar-ho a la improvisació de cadascú.

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats