Retransmissió del Culte de la Reforma

< Guillem Correa >

A Catalunya totes les festes religioses són catòliques. O dit d’una altra manera: no hi ha en el calendari del nostre país cap festa religiosa protestant. Clar que ben mirat tampoc hi ha una plaça, un parc, un jardí o un carrer important, de qualsevol de les nostres ciutats, que porti el nom d’un protestant històric com pot ser el de Martí Luter, Joan Calví o Joan Wesley. Ni tampoc hi ha cap espai públic que porti el nom d’un protestant nascut a Catalunya. En altres paraules: a les nostres ciutats no hi ha cap referència al protestantisme, tret, naturalment, de la presència dels Temples Evangèlics.
Per aquesta raó encara és més que significatiu que el pròxim dia 30 d’octubre a les 11 del matí la Televisió Pública de Catalunya, pel Canal 33, emeti en directe el Culte commemoratiu del Dia de la Reforma Protestant.
Aquest dia farà tres anys que es va emetre aquest Culte per primer cop, després de 25 anys de demanar-ho, després que durant 25 anys el Consell Evangèlic de Catalunya ho demanés.
A aquest culte hi són especialment convidats els membres del Grup Estable de les Religions, el GTER, que són els representants oficials de les seves respectives confessions. També hi són especialment convidats els representants de la sobirania popular i l’alcalde de la ciutat on se celebra el culte.
La curta tradició de l’esdeveniment ja ha permès que el Culte es retransmeti un any des d’una Església de Barcelona i l’any següent des d’una Església que no sigui del cap i casal de Catalunya. D’aquesta manera aquest Culte també aconsegueix ser un esdeveniment representatiu de la implantació territorial del protestantisme català.
La retransmissió d’aquest Culte és un signe de què la pluralitat religiosa comença a ser reconeguda entre nosaltres. Arribem una mica tard, però el que cal remarcar és que el camí s’ha endegat.
El que resulta interessant constatar és que Llatinoamèrica ens ha agafat avantatge en el reconeixem institucional d’aquesta pluralitat. 
En algun d’aquests països s’ha aconseguit que el 31 d’octubre, dia en què es commemora l’inici de la Reforma Protestant del segle XVI, sigui una data religiosa festiva i representativa de la Comunitat Protestant.
Qui ens ho havia de dir!
Ara per ara és impensable però també fa 25 anys molts veien, amb raó, amb un cert escepticisme que es demanés i es plantegés la retransmissió per televisió d’un culte protestant.
Cal confiar que la societat catalana no permetrà que calgui esperar uns altres 25 anys perquè en el calendari festiu d’aquest país hi hagi una data per commemorar una festivitat religiosa protestant.

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats