VENTIJOL SUAU: història d’una heretgia

- Guillem Correa -

 

El diari “El Punt”(5 de gener 2010), en les seves diverses edicions, ha tingut l’encert de publicar un article de l’historiador Federico Vázquez titulat “Història d’una heretgia, els protestants catalans”. Què aporta el diari “El Punt” i què aporta en Federico Vázquez?

“El Punt” aporta, com a mínim, dues virtuts. La primera: obre, amb la publicació d’aquest article, l’oportunitat de parlar del “fenomen religiós” des de la normalitat. És a dir: el “fenomen religiós” forma part de la nostra vida quotidiana, com qualsevol altre aspecte, i se n’ha de parlar amb la mateixa normalitat com es parla de les altres qüestions. La segona virtut, publica un article sobre el protestantisme que no acaba parlant-ne malament.

L’historiador Federico Vázquez també aporta, com a mínim, dues virtuts. La primera: parla del protestantisme no perquè sigui protestant sinó perquè és historiador. Fins ara del protestantisme generalment només n’han parlat els protestants i els antiprotestants. Que es parli del protestantisme des de la neutralitat de l’acadèmia és una de les millors notícies que tots podem rebre. La segona: publica la veritat sobre el patiment del poble protestant fonamentat no només en la tradició oral o en els “papers dels protestants”, sinó en les hores de consulta de la documentació històrica aliena al protestantisme.

L’article acaba tot anunciant la pròxima aparició del seu llibre sobre aquesta mateixa temàtica.

Estarem atents.

Articles de Federico Vázquez apareguts al diari El Punt:

Els protestants i la catalanitat. 29.12.09 >>>

Història d’una heretgia, els protestants catalans. 05.01.10 >>>

 

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats