NADAL ÉS LLUM ENMIG DE LA FOSCOR HEM REBUTJAT LA LLUM?

- Rubén Miyar -

Acabem de recordar al Nadal que fa més de 2.000 anys Déu es va fer home i va venir a aquesta terra en la persona del seu fill Jesucrist. Com diu l’evangeli de Joan “Existia el qui és la llum veritable, el qui ve al món, i il·lumina tots els homes” (Joan 1.9).

Jesús va venir en un moment què el poble jueu patia els efectes d’una crisi econòmica, social, religiosa i política. Una crisi que no era nova i que afectava de manera especial al nord del país, la zona dita pel profeta “la galilea dels gentils”, “terra d’hombra de mort”, “terra que viu en angoixa”.

700 anys abans de Crist, el profeta Isaïes va anticipar que aquesta foscor no seria per sempre, va anticipar que hi havia esperança per a una nació en decadència perquè “El poble que caminava en la fosca ha vist una gran llum; una llum ha resplendit per als qui vivien al país tenebrós… perquè ens ha nascut un infant, ens ha estat donat un fill” (Isaïes 9.1,5).

Aquell nen que va néixer a Betlem es va fer home i, efectivament, complint amb la profecia d’Isaïes va viure en la terra nord on va passar molt temps visitant i parlant a aquelles persones, guarint malalties, obrant miracles, en definitiva, il·luminant enmig de la foscor.

Però després de mesos treballant, Jesús es va adonar que preferien viure com sempre, en tenebres, fent coses dolentes sense que la consciència els molestés. Els jueus van rebutjar la llum veritable.

I això, què té a veure amb nosaltres?

2.000 anys després, el nostre món en general, i l’occidental en particular, pateixen diferents tipus de crisis: crisi econòmica, crisi política, crisi religiosa, crisi de valors, crisi moral. Se sembla a la descripció del profeta, un món de foscor, d’angoixa i, per tant, faltat d’esperança i necessitat de llum…

El Nadal ens ha recordat, un any més, que la llum va venir per a il·luminar enmig de les tenebres i portar esperança a un ésser humà en crisi. Així és l’amor de Déu, Déu ha baixat del cel per estar amb nosaltres a la terra i salvar-nos.

Ens preguntem, ara que el Nadal ja ha passat, si algú haurà entès què significa aquesta festivitat i algú haurà rebut la llum per deixar de caminar en tenebres. Si algú haurà decidit seguir Jesús.

“Jesús els tornà a adreçar la paraula. Els digué: Jo sóc la llum del món. El qui em segueix no caminarà a les fosques, sinó que tindrà la llum de la vida” (Joan 8.12)

Ens sembla, més aviat, que en el nostre país hem fet, una vegada més, com van fer aquells jueus:

“Existia el qui és la llum veritable, el qui ve al món i il·lumina tots els homes. Era present en el món, que per ell ha vingut a l’existència, i el món no l’ha reconegut. Ha vingut a casa seva, i els seus no l’han acollit. Però a tots els qui l’han rebut, als qui creuen en el seu nom, els ha concedit de ser fills de Déu” (Joan 1.9-12).

 

Noticias relacionadas:

  • < Jordi Galdeano >   Des del principi de l’existència de l’Església, hem sabut que l ...

  • Fidel Caralt “Benaurats els que ploren per que ells seran consolats” Mateu 5,4    La gran notí ...

  • - Guillem Correa - Els directament implicats diuen que hi ha setmanes que és millor oblidar-l ...

  • < Guillem Correa > L’operació ha estat un èxit rotund. Tots els miners de la mina San J ...

  • R E  F L E X I Ó  |  Fidel Caralt, pastor a Sant Joan Despí i membre del Plenari del CEC  | M ...

Els comentaris estan tancats