EL FUTUR DE LA COMISSIÓ DE LLIBERTAT RELIGIOSA A DEBAT

 

El passat 23 d’abril, el Director General de Relacions amb les Confessions del Ministeri de Justícia, José María Contreras Mazarío, en la seva condició de President de la Comissió Assessora de Llibertat Religiosa (CALR), va convocar el Ple d’aquest organisme per a celebrar una jornada de reflexió sobre el futur de la Comissió Assessora.

 

 

La CALR és un orgue col·legiat adscrit, orgànicament i funcionalment, al Ministerio de Justicia, creat per l’estudi, informe i proposta de totes les qüestions relatives a l’aplicació de la pròpia Llei de Llibertat Religiosa i, particularment, i amb caràcter preceptiu, la preparació i dictamen dels acords o convenis a que fa referència l’article 7 de la dita Llei Orgànica.

 

El Ple de la Comissió està composat per representants del Govern –de Presidència i dels diferents Ministeris-, de les Esglésies, Federacions i Comunitats Religioses de notori arrelament a Espanya –tal és el cas de FEREDE- i personalitats de reconeguda competència en el camp de la Llibertat Religiosa, designades per acord del Consell de Ministres, a proposta del Ministerio de Justicia. La presideix el Director General de Relacions amb les Confessions.

 

La jornada de reflexió es produeix en una situació marcada per l’anunci, per part del Govern, de reforma de la Llei Orgànica de Llibertat Religiosa prevista, en principi, per a aquest any.

 

La trobada es va celebrar en el Centro de Estudios Jurídicos i, a més dels membres del Ple de la Comissió, hi van participar convidats professionals de l’àmbit universitari i del Dret.

 

Les ponències que van precedir el debat van estar a càrrec d’Ana Fernández Coronado (“Funcions de la Comissió Assessora en la nova realitat social espanyola”); Sílvia Grau Beltrán (“Proposta d’actualització de la Comissió Assessora de Llibertat Religiosa”); i Javier Martínez Torrón (“Millorant el present. Propostes per a la reforma de la Comissió Assessora de Llibertat Religiosa a la llum del dret comparat”).

 

Promoure la Llibertat Religiosa; garantir la “laïcitat positiva” de l’Estat; vetllar pel correcte exercici de la Llibertat Religiosa…, aquests fins exigeixen canvis en l’estructura, en les funcions i en el funcionament –indicava Sílvia Grau en la seva ponència- qui, fins i tot, proposa el canvi de nom de la Comissió, suprimint la paraula “assessora” que, en la seva opinió, limita el seu contingut. Suggereix Grau que s’anomeni “Comissió Promotora de la Llibertat Religiosa i de la Igualtat” o, simplement, “Comissió de Llibertat Religiosa”.

 

Font: Notícies FEREDE

 CEC – 30/04/09

 

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats