UNA LLEI PER A TOTES LES CONFESSIONS?

 

Quan fa uns mesos la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat presentava la versió actualitzada del nou mapa de les religions a Catalunya, la majoria dels nostres ulls es van centrar en l’augment de la presència de la Comunitat Protestant a casa nostra.

 

Amb aquelles dades a la mà, ens adonàvem que els protestants que assisteixen regularment a les prop de 450 Esglésies Evangèliques existents a Catalunya representaven gairebé de l’1,5% de la població catalana.

 

El creixement era força significatiu en relació al primer mapa que va editar la Direcció General i, per aquest motiu, van ser molts els que es van interessar per la presència dels evangèlics a Catalunya i la influència que la immigració té en aquest augment.

 

Potser tanta atenció per part del mitjans de comunicació ens va fer passar per alt una segona lectura del mapa que també cal fer. En aquesta segona visió constatem la presència a Catalunya de més de 3400 centres de culte que representen fins a 13 confessions religioses. 13 confessions! Aquest també és un augment significatiu.

 

La presència d’altres confessions religioses, més enllà de les que podríem considerar històriques, és conseqüència de la nostra societat globalitzada que de manera natural fa seves les creences provinents d’altres indrets. I com és natural, aquesta varietat comporta, al mateix temps, un gran ventall de formes de celebrar i expressar la fe.

 

Des de sempre, la Comunitat Evangèlica s’ha caracteritzat per la seva defensa de la Llibertat Religiosa per a tothom. Una Llibertat que ens garanteix la Constitució i que ha estat maltractada, entre altres formes, per algunes de les normatives promogudes en relació als locals de culte.

 

Per aquest motiu, el Consell Evangèlic de Catalunya va donar suport des del principi al nou projecte de llei sobre els centres de culte, perquè suposa un avenç històric que garantirà, per primera vegada a Catalunya, que totes les Confessions Religioses siguem iguals davant de la Llei.

 

No és difícil imaginar que hi ha qui prefereix altres plantejaments; aquells que veuen amb millors ulls la creació de lleis i normatives específiques per a cada confessió aplicant criteris com la presència a Catalunya, l’antiguitat o qualsevol altre, o aquells que, al no estar afectats per cap normativa, preferirien que tot quedés com fins ara.

 

Nosaltres, però, continuem defensant la idoneïtat d’una llei per a tots, que ens iguala en els drets i que ens obliga a ser respectuosos amb els qui pensen diferent.

 

Per aquest motiu, el CEC, com ja va pronunciar en el seu comunicat de febrer 2008, recolza la promulgació d’una llei que jerarquitzarà la Llibertat Religiosa i el dret a la celebració col·lectiva i cúltica, per sobre de les ordenances municipals.

 

<< Consultar el text >>

 

CEC – 10/03/08

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats