SAMUEL VILA, FILL ADOPTIU DE TERRASSA

   

Samuel Vila

Samuel Vila

Samuel Vila, ha estat distingit, a títol pòstum, com a fill adoptiu de la ciutat de Terrassa. El solemne acte, presidit per l’alcalde i diversos regidors, tingué lloc el passat 30 de març en el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Terrassa.

 

El nombrós públic assistent, que emplenava totalment el saló i l’entrada principal, van poder seguir la ressenya biogràfica que es va presentar. 

 

Samuel Vila, pastor evangèlic, va ser, durant els temps difícils de la guerra civil i la postguerra, un dels més eminents defensor de la fe, i durant la seva lluita s’hagué d’afrontar amb autoritats civils i religioses.

 

Anteriorment, organitzà (junt amb Antoni Muniesa) la Missió Hispano-Francesa, per atendre les esglésies de Catalunya i el Rosselló. Durant la guerra creà un canal d’ajuda de l’estranger a favor dels creients necessitats. Acabada la guerra, amb les esglésies tancades, organitzà (amb Zacaries Carles, des del Canadà) la Missió Cristiana Española i aplegà moltes esglésies i n’órganitzà 19 de noves, des de Puigcerdà a La Linea de la Concepción. Davant la manca de pastors es va inventar l’anomenat “Sermón por Correo”, fet amb multicopista a la seva llar, per ajudar els predicadors particulars. En el camp baptista va ser president de la UEBE.

 

Va muntar, clandestinament, una màquina d’imprimir, a casa seva, creant així una primera impremta. Naixia així el “Comité de Literatura de las Iglesias Evangélicas” (CLIE), on va publicar més de 50 llibres i va traduir-ne més de 200. De mà del President Pujol rebé la Medalla al Mèrit Exportador. També va rebre el distintiu de Membre de l’Acadèmia de la Llengua Espanyola, per part de l’Acadèmia Nord-americana.

 

Quant a edicions catalanes, va col·laborar en diferents projectes i publicacions; entre elles, la revista Presència Evangèlica, durant molt temps.

 

Per tot plegat, aquesta distinció ha estat un reconeixement ben merescut, que honra la ciutat de Terrassa i tot el poble evangèlic. 

 

CEC – 12/04/07 

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats