CONCLUSIONS DEL MAPA DE LES RELIGIONS DE CATALUNYA

   

Com ja vam informar en el darrer número d’Aportació Protestant, fa unes setmanes es va presentar el nou Mapa de les Religions de Catalunya. Aquest treball, realitzat per l’equip d’investigacions en sociologia de les religions de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha estat dirigit i coordinat pel sociòleg Joan Estruch.

Les dades que recull l’estudi no quantifica el nombre de fidels d’una o altra creença, sinó que se centra en el nombre de llocs per a la pràctica religiosa existents. Fent una anàlisi de les dades reflectides, en podem treure algunes conclusions.

  • Dels 3.449 centres de culte existents, un de cada quatre acull seguidors de fins a 12 confessions diferents de la catòlica.
  • La presència protestant a Catalunya continua sent la més important entre les religions minoritàries. Els seus 453 llocs de culte són ben lluny dels 2.534 de l’Església Catòlica, però gairebé tripliquen el nombre d’oratoris islàmics existents a Catalunya.
  • Destaca el creixement sostingut que han experimentat les esglésies evangèliques en els darrers tres anys, que han passat de 341 locals de culte el 2004 a 453 el 2007.
  • Els oratoris islàmics també presenten un augment considerable, amb la instal·lació de 10 nous centres cada any.
  • La investigació ha mostrat que existeix una comarca, el Vallès Occidental, on la relació de llocs de culte de la resta de religions és superior a la presència de temples catòlics. Aquesta mateixa tendència, segons el director de l’estudi, es podria reproduir ben aviat al Barcelonès on existeixen 281 temples catòlics i altres 264 llocs de culte de 12 confessions diferents.
  • En la majoria dels casos, el creixement ve donat, en bona part, per l’arribada de la immigració procedent de Llatinoamèrica, Est d’Europa i països asiàtics.

En paraules de Joan Estruch, ‘el pluralisme religiós de la societat catalana es consolida’ i aquest mapa n’és un clar exemple. Per aquest motiu, la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat va encarregar-ne l’estudi a fi de consolidar ‘la voluntat de normalització del fet religiós i de respecte a les religions’, com va indicar el conseller per a la Vicepresidència, Josep-Lluís Carod-Rovira.

 

CEC – 23/03/07

 

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats