CREU DE SANT JORDI PER ELISABETH EIDENBENZ

 

El Conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, va imposar la Creu de Sant Jordi a l’infermera protestant suïssa, Elisabeth Eidenbenz, qui va salvar la vida a més de 600 nens espanyols, fills de pares republicans, jueus i gitanos.

 

L’acte es va celebrar a Rekawinkel, població propera a Viena, per la impossibilitat de la senyora Eidenbenz de traslladar-se fins a Barcelona.

 

A principis de 1939, milers d’espanyols creuaven la frontera amb França, fugint de la dictadura, i eren internats en camps de concentració, on les condicions de vida feien que la mortalitat infantil fos de prop del 95%.

 

Elisabeth Eidenbenz va ajudar a néixer uns 400 nens a diversos camps del sud de França i els va traslladar a una maternitat que va instal·lar a Elna. A més, a partir de 1944 va ocultar l’origen de més de 200 nens jueus i gitanos, a qui va donar acollida en aquest mateix centre.

 

Perseguida pels nazis, finalment va ser detinguda per la Gestapo. En l’actualitat, als seus 94 anys i des d’una cadira de rodes, manté el contacte amb alguns dels nens que va ajudar i rep el reconeixement pel seu valor i entrega. Entre altres, l’any 2002 li fou concedida la Medalla dels Justos de l’Estat d’Israel.

 

CEC – 06/10/06

Noticias relacionadas:

Els comentaris estan tancats